جایگاه کنونی آینده پژوهی در ایران

 

آینده پژوهی در چند سال اخیر در زمینه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کاربرد زیادی پیدا کرده است و اهمیت آن بر هیچ کس پوشیده نیست. به طور کلی، محیط پیچیده و غیر قابل پیش بینی امروز باعث شده که ما نیازمند ابزار ها و روش هایی باشیم که بتوانیم آینده را ببینیم و بر اساس آن ها تصمیمات درست و صحیحی بگیریم. آینده پژوهی همان ابزار و روشی است که در تحقق این مهم به ما کمک شایانی می نماید. در این زمینه شناخت عوامل و سیستم هایی که بر شکل گیری آینده تأثیر گذار هستند، کمک می کند تا درک درست تر و روشن تری از محیط پیش رویمان داشته باشیم.

کشور ما از جمله کشور هایی است که در چند سال أخیر نرخ و آهنگ تغییر در آن بسیار شدت گرفته است. به همین دلیل آگاهی و فهم درست از آینده پژوهی برای سازمان ها، کسب و کار ها، جوامع و ملت ها در عرصه های مختلف امری مهم و ضروری است. شناخت این عوامل و تغییراتی که در محیط پیرامون ما رخ می دهد بسیار حائز اهمیت است. با در نظر گرفتن این مسئله که خاورمیانه منطقه ای است که حوادث مختلفی در آن رخ می دهد و این حوادث بر روی استراتژی ها، سازمان ها، کسب و کار ها و چشم انداز ها تأثیر عمده و شگرفی می گذارد، بر همین اساس توصیه شده مشابه الگو های دیگر کشور ها رادار هایی به سمت موفقیت داشته باشیم. این رادار ها همان رویکرد ها و ابزار های آینده پژوهانه است که به ما کمک می کند با استفاده از برخی روش های مبتنی بر داده، روش های مبتنی بر مشارکت و خبرگی بهتر بتوانیم درباره آینده قضاوت کنیم. قضاوت درباره آینده و شناخت آینده از طریق 40 روش آینده پژوهانه می تواند نوید بخش این باشد که ما می توانیم درک صحیح تری از محیط پیدا کنیم.

پس از برداشته شدن تحریم ها، طبیعتاً محیط و پارادایم های آن هم عوض خواهد شد. بر این اساس نیازمند آن هستیم که از روش هایی برای استراتژی ها و چشم انداز های درک مان استفاده کنیم تا بتوانیم آینده را بهتر ببینیم. در این زمینه حتی لازم و ضروری است که همّت و عزم ملی داشته باشیم. هم اکنون وزارت علوم تلاشی را برای آینده نگاری شروع کرده است، آینده نگاری ملی مفهومی است که در دیگر کشور ها سالیان سال است معنا و مفهوم پیدا کرده است، بیش از 50 سال است که در ژاپن آینده نگاری ملی انجام می شود. در واقع کشف و شناخت محیط های احتمالی آینده و شیوه های اقدام ما با توجه به محیط متغیر و غیر قابل پیش بینی یکی از باید هایی است که هر کشوری باید آن را در نظر بگیرد و به آن توجه نماید.

وزارت علوم به همراه تعدادی از سازمان ها در حال حاضر بر روی آینده نگاری ملی کار می کنند در صورتی که این طرح مورد حمایت مناسب قرار بگیرد شرایط را برای جامعه ای آینده نگر فراهم می آورد و از همه مهم تر سبب می شود به سمت برنامه ریزی های بلند مدت و هدف دار قدم برداریم، در این صورت اگر رؤسای جمهور مختلف از جناح های مختلف سیاسی به روی کار بیایند و اگر هدف گذاری معین و مشخصی داشته باشیم، شبیه به یک دو امدادی، هر کس چوب را به دست نفر بعدی می رساند چرا  که اهداف مشخص هستند. آینده پژوهی به چیده شدن اهداف بلند مدت و مهم تر از آن مشارکت مردم در این عرصه کمک می نماید، در واقع آینده پژوهی با رویکرد های مشارکتی سعی می کند تمامی افکار، ادراکات و دیدگاه های مختلف را برای آینده به کار گیرد. همچنین کسب و کار ها و سازمان ها می توانند از آینده نگاری ملی؛ پیش بینی ها و طراحی های آن کمک بگیرند. اخیراً مرکز آموزش مدیریت دولتی هم بر اساس اقبال جامعه به سمت آینده پژوهی و آینده نگری تغییر هوّیت و به مرکز پژوهش، آموزش و آینده نگری تغییر نام داده است که این اتفاق به ما این را نوید می دهد که در آینده، بیشتر به آینده و آینده پژوهی کشورمان توجه کنیم تا آینده خوبی داشته باشیم.

خواندن 1148 دفعه
این مورد را ارزیابی کنید
(0 رای‌ها)
یوتاب

 مشاوره در حوزه های  تبلیغات ، توسعه و راه اندازی کسب و کار ، چالشهای مدیریتی ، تولید محتوا ، بازاریابی سیاسی ، دیجیتال مارکتینگ ، سئو ، طراحی سایت ، برندینگ شخصی عمده خدمات یوتاب را شامل میشود . تلفن : 88458845-021 - همراه : 09128845912

وبگاه: www.utab.ir
محتوای بیشتر در این بخش: « آینده پژوهی در کسب و کار

نظر دادن

از پر شدن تمامی موارد الزامی ستاره‌دار (*) اطمینان حاصل کنید. کد HTML مجاز نیست.

یوتاب اینجاست

 تهران، خ مطهری، بعد از تقاطع سهروردی، پ32، ط3، واحد16

تلفن

          021-88458845

شبکه های اجتماعی

           09128845912

خطا نکنید! مشاوره بگیرید!

یوتاب

در شرکت تبلیغاتی و توسعه کسب و کار یوتاب شما به دانش و آگاهی لازم جهت اخذ بهترین تصمیم رهنمون می شوید.